Huishoudelijke klusjes doen met een dreumes

Het huishouden doen met Iulia kan soms erg lastig zijn. Als ik bijvoorbeeld de was in de kast wil leggen, kan zij het in een ongemerkt ogenblik zo weer allemaal uit de kast trekken. Grr!! Iulia is zich meestal van geen kwaad bewust, want ze doet graag wat mama ook doet. Daarom heb voor haar een aantal klusje bedacht die zij kan doen en dat ik ook rustig mijn eigen gang kan gaan. Zonder dat het me extra werk oplevert door de fratsen van Iulia met haar goede bedoelingen 🙂 In deze blog licht ik een aantal huishoudelijke klusje toe. Laat het mij vooral ook weten als jij nog meer (creatieve) klusjes hebt voor een dreumes in het huishouden!

Stofzuigen
Dit vindt Iulia misschien nog wel het leukste klusje om te doen. Naast de stofzuiger heb ik namelijk ook een kleine kruimeldief (echt ideaal met het gemors van een dreumes!). En daar mag Iulia dan mee stofzuigen. Maar o, wee als de kruimeldief dan niet aan staat…

De vaatwasser in- en uitruimen
Het allereerste huishoudelijke klusje van Iulia was het zeepblokje in de vaatwasser doen. Ze wist dit heel goed, want als ik met de vaatwasser bezig was, bleef ze in de buurt om te zorgen dat zij het blokje erin kon doen. Daarna mocht ze de vaatwasser ook dicht doen en tegenwoordig mag ze haar eigen bordjes en bekers erin doen en eruit halen. Deze klus wordt natuurlijk steeds meer uitgebreid 🙂

Speelgoed opruimen
Al voordat Iulia kon lopen, heb ik haar geleerd om haar speelgoed op te ruimen. Ze heeft een aantal dozen waar we elke dag aan het einde van de dag het speelgoed in doen. We doen het vooral met de insteek dat opruimen leuk is! We zingen er zelfs een liedje bij: we gaan opruimen, we gaan opruimen. Hé, doe je mee?! ( in het echt klinkt het natuurlijk geweldig 😉 ) En binnen no time zijn de bakken gevuld en is al het speelgoed opgeruimd.

Afstoffen
Mama een stofdoekje, Iulia een stofdoekje. Zelfs als ik op een trappetje sta om boven de koelkast af te stoffen, moet mevrouw op het trappetje om halverwege de koelkast even schoon te maken. Het liefst duwt ze mij van het trappetje af, zodat ze er helemaal alleen op kan staan.

De was doen
Iulia heeft een eigen wasmand op haar slaapkamer. Hier doet ze haar eigen kleren in als ze gewassen moeten worden. Ze haalt ook tien keer per dag de kleren eruit en doet ze er dan weer in, maar dat ter zijde. Als ik dan de wasmachine (in badkamer) aan ga zetten, verzamel ik de was van Ruben en mij. Iulia sleept haar eigen wasmand naar de wasmachine en doet haar was in de machine. Het gaat nog niet allemaal zo geolied als ik nu omschrijf, maar met mijn instructies gaat het altijd aardig. En ach, het gaat om het idee toch? 😉

Eten koken en tafel dekken
Ik houd haar weg bij het vuur, maar als mama met een garde iets moet roeren, krijgt zij ook een garde of een lepel om ergens in te roeren. En natuurlijk tussendoor zo nu en dan even proeven 🙂 Daarnaast mag ze altijd haar eigen bordje, vorkje, flesje water etc. op de tafel zetten.

Bed opmaken van papa en mama
Dit is echt een spelletje voor haar. Ruben en ik hebben de verdeling dat ik de hoes om het matras doe en de hoezen om de kussens. Vervolgens doet Ruben de deken in het dekbed. Als ik de hoes om het matras doe, moet het matras een beetje omhoog in de hoeken. En elke keer voordat ik een hoekje optil gaat Iulia er snel liggen. Vervolgens trek ik de hoek omhoog en doe ik de hoes (die ik al wel onder haar door heb getrokken) om de matras heen. En doordat ik het matras optil, rolt Iulia naar beneden naar het midden van het bed. Wat een festijn!

Djoke Marissen

Djoke Marissen woont in Roemenië, is 26 jaar en mama van Iulia ('18) en echtgenote van Ruben. Samen met Ruben werkt ze voor Stichting Human Impact Romania en richt zij zich voornamelijk op onderwijs aan arme kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *