Knutseltijd!

Toen ik zelf een klein meisje was, was ik altijd al vroeg wakker (lees 6 uur). Wat deed ik dan? Ik ging heel zachtjes naar beneden en pakte mijn knutseldoos erbij. In de pubertijd mocht ik het geen knutseldoos meer noemen van mijn zusje, omdat het kinderachtig is. Dus was het tijdelijk even een creatieve doos, maar nu heb ik gelukkig gewoon weer een knutseldoos 🙂 Ik ging dus naar beneden en pakte mijn -toen mocht ik het nog wel zo noemen- knutseldoos. En zo maakte ik allemaal freubeltjes totdat mijn ouders ook uit bed kwamen en ik me klaar moest maken voor school.

Als meisje hoopte ik altijd dat ik ook een dochtertje zou krijgen met wie ik ´s ochtends voor school/werk gezellig samen zou gaan knutselen. Nu is deze wens wel iets bijgesteld, maar nog steeds hoopte ik tijdens de zwangerschap dat het een kindje zou zijn die het leuk vindt om te knutselen. En ja, het lijkt erop dat Iulia het wel leuk vindt. Ze is natuurlijk nog jong, maar ik probeer elke week een paar knutsel activiteiten te doen met haar. Hieronder een aantal voorbeelden die goed werken om te knutselen met jonge kinderen.

Wasco
Ik laat Iulia vooral met wasco tekenen. Deze zijn wat dikker in de hand dan potloden en ze kan daarom makkelijker kleuren daarmee. Daarnaast is wasco makkelijk uitwasbaar uit kleren en van de tafel mocht ze naast het papiertje kleuren. Daarom geef ik nog helemaal geen stiften.

Magische tekenmat
Dit is een ideale mat voor jonge kinderen! Ook voor kinderen die alles nog in de mond stoppen, kan dit geen kwaad (denk ik). Bij deze mat zit een stift die je met water vult en daarmee teken je op de mat. Als je kind de stift in de mond doet, krijgt het dus water in de mond. Daarnaast droogt de mat vanzelf weer op en kun je hem eindeloos hergebruiken. De stiften kun je ook hergebruiken. Geen geknoei met de mat, dus ook geen vieze kleren! 🙂

Plakken
Ik haal bij de Action altijd van die fotoplakker waar ik helemaal fan van ben! Dit zijn kleine stukjes dubbelzijdig tape. Ik geef Iulia een vormpje van papier die ze vervolgens op het dubbelzijdig tape plakt. Helemaal geen lijm nodig nog!

Vormpjes
Ik kan mij nog herinneren van vroeger dat je allemaal kleine vormpjes van papier had. Misschien hebben ze die nog steeds wel bij de kleuters op de basisscholen. Ik heb een aantal ponzen gekocht en die pons (is dat een werkwoord?) ik dan uit papier. Zo heb ik weer een voorraadje met vormpjes die Iulia kan opplakken. Je kunt natuurlijk ook stickers geven, maar dan ben je wel duurder uit en zelf minder creatief bezig 😉

Stempels
Ik heb bij de HEMA simpele stempels gekocht. Iulia vindt het helemaal geweldig. Deze stempels zijn aardig groot en liggen goed in de hand. Daarnaast hoef je ze niet in de inkt te dopen, omdat de inkt er al in zit. Dus voor kleine kinderen best gebruiksvriendelijk. Ik zou wel oppassen met kinderen die alles nog in de mond doen. Dat lijkt me niet zo handig met de inkt. 😉

En bij deze nog een aantal inspiratie activiteiten, gemaakt door Iulia (met een beetje hulp van mama):

Van links naar rechts:
een schaap van wol, papier en wasco;
een vlinder met vormpjes en oogjes geplakt;
een uil met vormpjes en oogjes geplakt;
cadeaupapier van papier, wasco en stickers;
op papier stempelen;
een vis met stempels, wasco en vormpjes geplakt;
een muziekinstrument met stempels en wasco, (met rijst erin);
wolken en sterren van wol en vormpjes geplakt.

Djoke Marissen

Djoke Marissen woont in Roemenië, is 26 jaar en mama van Iulia ('18) en echtgenote van Ruben. Samen met Ruben werkt ze voor Stichting Human Impact Romania en richt zij zich voornamelijk op onderwijs aan arme kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *