DIY knikkerbaan!

In het najaar 2019 moesten wij op het werk in Chinari alle radiotoren en buizen die eraan zitten vervangen. Ruben en mijn schoonvader hebben dat samen gedaan. In de hal lagen veel buizen, bochtjes en tussenstukjes die allemaal geplaatst moesten worden. En zo kwam ik op het idee om met zulke buizen een knikkerbaan te maken voor Iulia haar kamer! Alleen hebben wij uiteindelijk dikkere buizen gebruikt, zodat er ook daadwerkelijk balletjes doorheen kunnen 🙂

In deze blog omschrijf ik hoe wij de knikkerbaan hebben gemaakt. Wij hebben een vrij simpel parcour gemaakt. Dit zou natuurlijk veel uitgebreider kunnen met spannende loopings enzovoort. Ook vond ik het leuk om naast de baan wat technische knopjes te plaatsen, zodat er wat meer doen is voor Iulia. Zij vindt het bord overigens helemaal te gek!!

Wat heb je nodig?
✓ MDF plaat
✓ Verf voor hout + kwast
✓ Afvoerbuizen (bedenk zelf een leuke route!)
✓ Bevestigingen om de buizen vast te maken + schroeven

Eventueel:
✓ Lampjes
✓ Belletjes
✓ Lichtknopjes
✓ Windmolentje

STAP 1: Verf als allereerst de MDF plaat. Als je het niet wilt verven, sla je deze stap natuurlijk over 😉

STAP 2: Schuif alle buizen zo in elkaar, zodat je een complete baan hebt. Schuif ze eerst zo in elkaar zonder vast te maken. Dan kun je eventueel nog veranderen. Probeer bij elke verandering of het balletje er nog steeds goed doorheen gaat en er ook uit komt. Het zou jammer zijn als de knikkerbaan klaar is en het balletje stopt elke keer halverwege.

STAP 3: Zodra je tevreden bent over jouw bedachte baan, ga je hem bevestigen op de MDF plaat. Test de baan ook bij deze stap elke keer weer even. Over mijn bevestigingen heb ik nog wat ducetape gedaan met wat leuke gekleurde tape erover heen voor de veiligheid. (Zie volgende foto)

STAP 4: Plaats als laatste de lichtknopjes ernaast of andere spelletjes.

STAP 5: Geef je kind een balletje of een knikker en het heeft gegarandeerd speelplezier!!

Djoke Marissen

Djoke Marissen woont in Roemenië, is 26 jaar en mama van Iulia ('18) en echtgenote van Ruben. Samen met Ruben werkt ze voor Stichting Human Impact Romania en richt zij zich voornamelijk op onderwijs aan arme kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *